2019-2020

Keittiöremontti rivitaloasuntoon, Turku: Keittiöremontilla sujuvuutta arkeen

Keittiöremontti tuo kotiin uutta ilmettä, mutta ennen kaikkea se lisää keittiön käytännöllisyyttä ja arjen toimivuutta. Toteutimme Turussa sijaitsevan rivitaloasunnon keittiöremontin, jonka ansiosta 80-luvulla rakennettuun keittiöön saatiin lisää valoa, avaruutta ja säilytystilaa. 

Tämän esimerkkikohteemme keittiöstä ei ollut mahdollista remontoida kokonaan avokeittiötä, mutta saimme avaruutta tilaan poistamalla yhden kulmauksen. Samalla ruokailutila ja keittiö saatiin yhtenäiseksi tilaksi. Lisäksi remontin yhteydessä vaihdoimme jääkaapin ja pakastimen tilalle korkean yhdistelmäkaapin, jotta saimme keittiöön huomattavasti aiempaa enemmän lasku- ja tasotilaa. 

Asukkaiden tarpeet ja tottumukset keittiöremontin lähtökohtina 

Keittiöremonttien suunnittelussa on erityisen tärkeää huomioida, miten asukkaat käyttävät nykyistä keittiötään. Keittiö on kodin sydän, jossa vietetään päivittäin jopa useita tunteja, suoriudutaan arjen kiireisistä hetkistä ja nautitaan viikonloppujen hitaista aamuista. Siksi on tärkeää, että keittiö on mahdollisimman toimiva kokonaisuus juuri kyseisten asukkaiden käyttöön. 

Ennen remonttia kuuntelemmekin tarkasti asiakkaamme toiveita. Toisille on tärkeää, että roska-astiat ovat ehdottomasti allaskaapissa, toisille taas tärkeämpää on hellan sijainti. Pyrimme toteuttamaan asiakkaidemme toiveet, mutta selvitämme myös, mitä asukkaat oikeasti keittiössään tekevät. Näin voimme ehdottaa uuteen keittiöön entistä järkevämpiä ja käytännöllisempiä ratkaisuja. Jos esimerkiksi keittiössä käytetään päivittäin paljon pienkodinkoneita, kannattaa se ottaa huomioon pistorasioiden sijoittelussa. 

Myös kaapistoratkaisujen suhteen käymme vaihtoehdot läpi asiakkaamme kanssa, jotta remontin jälkeen keittiö on mahdollisimman käytännöllinen. Pinta-alaltaan pieneenkin keittiöön saa paljon säilytystilaa. Tässä esimerkkikohteessamme kulmakaappiin asennettiin karusellihylly, jotta ison kulmakaapin säilytystilasta saadaan kaikki hyöty irti. Myös ulosvedettävillä hyllyillä ja laatikostoilla koko säilytystilan pystyy hyödyntämään tehokkaammin kuin tavallisilla hyllyillä.    

Valitse keittiöön kestävät ja helppohoitoiset materiaalit

Esimerkkikohteemme keittiöremontin yhteydessä vaihdoimme myös keittiön lattian. Vanha 80-luvulta säilynyt muovimatto poistettiin ja tilalle asennettiin laminaatti, jonka saumat kosteussuojattiin. Kun keittiöön asennetaan laminaattilattia, kannattaa valita laadukas laminaatti, joka kestää kulutusta ja kosteutta paremmin, eikä ala kupruilla. 

Keittiön lattiaa valitessa on hyvä muistaa, että keittiössä sattuu ja tapahtuu: lattian tulisi olla materiaalia, joka on helppo puhdistaa ja joka ei kärsi, vaikka siihen kaatuisi lasillinen maitoa. Parhaiten keittiön kulutusta kestäviä lattiamateriaaleja ovat vinyylilankku ja laatta. Laattalattia vaatii kuitenkin usein lattialämmityksen, joka toki voidaan asentaa remontin yhteydessä.

Lattian ja keittiön työtasojen värien yhtenäisyyden kanssa ei kannata tehdä kompromisseja. Valitse sävy lattian, tai sen yksityiskohdan mukaan, jolloin tilasta tulee kokonainen. Jos valitset muun sävyn, on sen hyvä olla täysin eri väriä lattian kanssa, kokonaisuus saattaa muuten riidellä keskenään. Esimerkkikohteessamme päädyimme jälkimmäiseen ratkaisuun, ja päädyimme valitsemaan tummansävyisen tason, joka näyttää todella hyvältä kodinkoneiden, valkoisten ovien ja välitilalaatan kanssa.