2019

Kylpyhuoneremontti rivitaloasuntoon, Turku: Kylpyhuoneremontti päivittää kylpyhuoneesi nykymääräysten mukaiseksi

Remontoimme Turussa sijaitsevan rivitaloasunnon kylpyhuoneen nykymääräysten mukaiseksi. Samalla kylpyhuoneeseen saatiin lisää tilaa ja valoa.

Esimerkkikohteemme kylpyhuoneen neliömäärä kasvoi lähes kahdella neliöllä, kun siirsimme yhden seinän paikkaa ja hyödynsimme käytävän neliöitä kylpyhuoneeseen. Koko kylpyhuone remontoitiin lattiasta kattoon märkätilaa koskevat säädökset huomioiden.   

Mitä kylpyhuoneremontissa tulee huomioida?  

Kylpyhuoneremontti tuo toki piristystä kodin ilmeeseen, mutta ennen kaikkea se saattaa kylpyhuoneen märkätiloja koskevien määräysten tasalle. Esimerkiksi 90-luvulla rakennetut asuinkohteet eivät enää täytä nykyisiä vaatimuksia, ja niiden tekninen elinkaari on tullut tiensä päähän. Pelkkä kylpyhuoneen lattian uusiminen ei riitä korjaamaan asiaa, vaan myös seinät täytyy uusia. 


Esimerkkikohteemme asunto on rakennettu vuonna 1987, ja nyt sitä remontoitiin ensi kertaa. Saunaan lisättiin lattiakaivo ja vaihdoimme kylpyhuoneen lattiakaivon uuteen. Kylpyhuoneeseen asennettiin lattialämmitys, pohjat ja kaadot korjattiin vesieristeineen. Pintamateriaaliksi valikoitui kirjavanharmaa laatta . Seinäpinnat tasoitettiin, niihin tehtiin asetusten mukaiset vesieristykset ja laatoitimme ne moneen makuun sopivalla mattavalkoisella laatalla. Entisen yhden suihkun sijaan sijoitimme pesuhuoneeseen kaksi suihkua, tilaan saatiin myös mahtumaan pieni kodinhoitotila ja paikka pesutornille. 

Saunaan asensimme alalauteeseen upotettavan kiukaan. Sen ansiosta pienen saunan tila saatiin hyödynnettyä tehokkaasti siten, että lauteelle pääsee kulkemaan sujuvasti. Saunan seiniin ja kattoon vaihdoimme tummasävyisen lämpöhaapapanelin. Eristeiden ja pohjan kunto kannattaa tarkastaa tässä yhteydessä ja uusia tarvittaessa. Kokonaisuuden kruunasimme savunharmaalla lasiovella ja tunnelmallisella valaistuksella.     

Kylpyhuoneessa ei voi olla liikaa valoa

Kodin valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota jokaisessa huoneessa – erityisesti kylpyhuoneessa. Varsinkin peilin ympäristön valaiseminen kannattaa suunnitella huolella, jotta valoa on riittävästi jokaisen asukkaan tarpeisiin. Saunaan valaistuksella voi puolestaan luoda tunnelmaa.   

Valaistus tulee ottaa huomioon jo hyvissä ajoin kylpyhuonetta suunnitellessa, sillä valaistustuksen vaatimat johdotukset kulkevat yleensä rakenteen sisällä, joten ne pitää asentaa jo remontin alkuvaiheessa. Myös pistorasioiden paikat kannattaa suunnitella huolella. Niitä sijoittaessa tulee ottaa huomioon, millaisia laitteita kylpyhuoneessa käytetään.